Zahrát si vyšší soutěž mě láká, říká Burian

Zahrát si vyšší soutěž mě láká, říká Burian

Nespeky – Z kapitánského můstku dovedl Martin Burian fotbalisty Nespek k vítězství v I. B třídě, skupině D a proplul tak přes všechny nástrahy do I. A třídy. „Jsem nesmírně spokojený a cítím velkou úlevu, že jsme celou sezónu dotáhli do vítězného konce,“ raduje se čtyřiadvacetiletý záložník.

Od začátku sezony jste se usadili s Nespeky na vršku tabulky I. B třídy a až na malá zakolísání dosáhli na postup, kam jste tým dovedl jako kapitán. To vás musí nesmírně hřát na srdci a co to pro vás osobně znamená?

Samozřejmě jsem nesmírně spokojený a cítím velkou úlevu, že jsme celou sezónu dotáhli do vítězného konce. I přes některé nepovedené zápasy, zvláště na konci podzimní části, jsme ukázali vnitřní sílu týmu a táhli za jeden provaz, což se projevilo nejen na hřišti, ale i mimo něj. Osobně si úspěchu velmi cením z několika důvodů. Jednak proto, že jsme do převážné většiny zápasů nastupovali z pozice prvního celku tabulky a každý tým se na nás chtěl vytáhnout, což je vždy velmi obtížné. Dalším důvodem je to, že jsem jako kapitán odpovědný za výkony a výsledky celého týmu, takže doufám, že jsme potěšili i naše nespecké fanoušky, kteří nás po celou dobu podporovali nejen při domácích, ale také i při venkovních utkáních.

Co rozhodlo, že jste byli lepší než ostatní týmy?

 Dostali jsme se do fotbalové a psychické pohody, dokázali střílet hodně gólů a vyhrávat i zápasy, ve kterých jsme nebyli v ideální sestavě, nebo ve kterých se nám třeba moc herně nedařilo. To souviselo i s celkem dobrou tréninkovou morálkou, která se většinou projevuje ve výsledcích na konci podzimní a jarní části. Navíc nám velmi dobře fungovala spolupráce mezi áčkem a béčkem a kdykoliv nám přišel pomoci hráč z béčka, byl plnohodnotnou náhradou a na výkonech mužstva to vůbec nebylo znát.

Nastříleli jste hodně branek (73) a hlavně výborně bránili (27 inkasovaných gólů). Co jste změnili, že to v jiných ročních nešlo a teď to jde?

Především jsme přesně dokázali plnit to, co po nás trenér Knížek vyžadoval. To přineslo ovoce v podobě velmi dobré defenzivní práce a také střelecké produktivity, ve které se odrážela pohoda všech hráčů. Kluci si tak v těžkých zápasech individuálně dovolovali více než v předešlých sezónách, což samozřejmě přispělo ke kvalitním výkonům celého týmu. Také musím přiznat, že se nám celkem vyhýbala zranění a nemoci (až na pár výjimek), takže kostra mužstva odehrála téměř celou sezónu pospolu.

Hrajete středního záložníka, odkud jste nastřílel deset branek. Mohlo jich být víc nebo jste s tímto počinkem spokojený, protože se většinou ve středu hřiště staráte o defenzivu než ofenzivu?

Samozřejmě, že jich mohlo být více, ale i přesto pro mě sezóna patřila ke gólově vydařenějším. Nicméně pro mě nebylo důležité, kolik branek jsem vstřelil, ale že se dařilo celému týmu výsledkově a vyhrávalo se. Máte pravdu, že si ve středu hřiště plním spíše defenzivní úkoly, ale trenér mě neustále nutí dostávat se do zakončení i z tohoto postu, a možná i proto jsem se střelecky prosazoval více, než v minulých sezónách.

S kým si nejvíce na hřišti rozumíte?

Je velmi těžké někoho konkrétně jmenovat, protože si v týmu rozumím s každým. Kdybych ale měl někoho zmínit, bude to Míra Pavlík, se kterým jsem si sednul jak lidsky, tak fotbalově. Je to pro mě srdcař, který dělá vše na 100 procent a i nejen kvůli tomu si ho velmi vážím.

Co byste naopak na svoje spoluhráče prásknul? Jako kapitánovi by vám to určitě spoluhráči prominuli …

Nevím, jestli mi to prominou, ale určitě bych chtěl pogratulovat některým spoluhráčům, kteří se dostali díky svým vynikajícím fotbalovým výkonům do televize, ale nikoliv do sportovní rubriky o gól měsíce, ale do reklamy na mobilního operátora, která se točila přímo v Nespekách. (smích)

Byly v Nespekách bujaré oslavy postupu a pokolikáté jste slavil vy postup do vyšší soutěže?

Oslavy v Nespekách byly hodny postupu áčka do I. A třídy a současně postupu béčka do III. třídy. Myslím si, že to byla příjemná tečka za vydařenou sezónou a doufám, že si všichni hráči a lidé, kteří se o fotbal v Nespekách starají a zajímají, oslavy užili a už se těší na start další sezony. Osobně jsem slavil druhý postup v kariéře a patřičně jsem si ho vychutnal, protože právě pro tyto momenty se jakýkoliv sport dělá.

Jste chválen za svoje výkony na každém kroku, trenér Knížek by si bez vás tým nedokázal představit a byl jste podle něj hlavním článkem řetězu, který jste dotáhl až do I. A třídy. Jak se vám taková chvála poslouchá?

Samozřejmě se to poslouchá velmi pěkně, nicméně je nutné říci, že sám bych toho na hřišti moc nesvedl a na výsledcích mají podíl všichni hráči včetně trenéra. Tvrdím, že každý hráč má na hřišti a v týmu určitou roli a já si tu svou snažil plnit na maximum.

Sice jste dotáhl Nespeky do I. A třídy, ale nejen podle trenéra, ale i fotbalových znalců máte na víc. Je vám 25 let není čas zkusit si zahrát vyšší soutěž než je I. A třída?

Nebudu popírat, že vyšší soutěž je pro mě velmi lákavá a znamená další výzvu ve fotbalové kariéře. Právě proto jsem se snažil odvádět pro Nespeky ty nejlepší výkony, které by mohly přinést i nabídku z vyšší soutěže.

Sviští kolem vás lasa od jiných klubů. V kuloárech se mluvilo o Benešovu, který postoupil do ČFL a i trenér Knížek naznačil, že asi tam začnete přípravu…

Pár nabídek z jiných klubů mám, což mě velmi těší, ale prozatím bych je nechtěl více konkretizovat.

Co musí udělat sponzor Králíček, aby vás udržel v Nespekách?

Mám s Petrem Králíčkem velmi dobrý a férový vztah. Máme mezi sebou domluvu, že pokud přijde nabídka z vyšší soutěže a budu to chtít zkusit, nebude mi nijak bránit. Proto nemusí dělat vůbec nic a rozhodnutí bude jen na mně, za což mu děkuji.

V sezoně (2012 – 2013) jste měl na podzim problém se zdravím a půl roku jste nesměl hrát. Je vidět, že vás nemoc nepoznamenala. Testoval jste po uzdravení na hřišti svoje tělo, jestli vydrží všechno nebo jste prostě hned šel do všeho naplno a věřil, že bude vše dobré?

Pro každého hráče není příjemné, pokud mu zdraví nedovoluje hrát. Naštěstí jsem se uzdravil a podařilo se mi dostat zpátky do fyzické a herní kondice. Stejně jako po každé delší sportovní pauze jsem se snažil postupně přidávat zátěž a nic neuspěchat. Po určité době jsem se zapojil do plného tréninkového a zápasového režimu a nebyl jsem nijak limitován.

Jak se připravujete na zápas. Máte nějakou zvláštní stravu nebo se neomezujete a máte dobré „spalování“?

Nějaké speciální rituály nemám, spíše to jsou ty klasické fotbalové. Nicméně jsem trochu pověrčivý, takže rád využívám fotbalové věci a oblečení, ve kterém se mi daří. Co se týká stravy, tak se snažím jíst všechno, ale zároveň zdravě a pravidelně.

V současnosti je Mistrovství světa v Brazílii. Jak se vám líbí a kdo bude podle vás šampiónem?

Mistrovství světa v Brazílii se snažím sledovat, co mi čas dovolí a zatím jsem velmi příjemně překvapen množstvím gólů, které na mistrovství padá. Některá utkání naopak nejsou sice moc záživná, ale to už takto velký turnaj přináší. Nejvíce mě zatím zaujaly výkony Nizozemska, které se podle mě dostane v šampionátu daleko.

Jak trávíte fotbalovou dovolenou nebo kam vyrazíte tělu odpočinout?

Krátkou fotbalovou dovolenou se snažím trávit aktivně a dělám sporty, na které během sezóny není moc času (kolo, tenis, plážový volejbal). Protože jsem si ještě plnil studijní povinnosti, na krátkou dovolenou vyrazím na chalupu do Jižních Čech, kde vždy dokážu vypnout a nabrat nové síly.

Kdy tedy pro vás začne příprava na novou sezonu?

Příprava na novou sezónu pro mě začne druhým týdnem v červenci a už se na ni velmi těším.

Autor: Pavel Šimáček