Nespeky – Chotýšany

Derby plné emocí rozhodl Kalenda

Nespeky – Ve fotbalové I. B třídě se v okresním derby utkaly dva celky Nespeky a Chotýšany, kterým se na začátku soutěže daří. Zápas plný emocí skončil nejtěsnější výhrou domácích, kterou zajistil Kalenda. V závěru byl vyloučen ještě hostující kapitán Bejbl.

Nespeky – Chotýšany 1:0

Okresní derby začalo rychlou hrou na obou stranách. V první šanci se objevil domácí Kalenda, ale hlavičkoval po trestném kopu Pavlíka vedle. Vzápětí na druhé straně zazdil obrovskou příležitost Hanuš, když po chybě Králíčka nastřelil dvakrát na brankové čáře M. Rosenvalda. Po čtvrthodině hry ubrali Chotýšanští na aktivitě, Nespečtí se tlačili více před branku po dlouhé době nastoupivšího (zranění nohy) Keseliho, ale Kadlec pálil a hlavičkoval vedle a ránu T. Rosenvalda vyrazil Keseli. Hosté podnikali sporadické brejky se kterými si domácí obrana v čele s Králíčkem poradila.

Ihned po přestávce unikl domácí Kalenda, naservíroval míč na malé vápno Kadlecovi, jehož ránu bravurně vyrazil Keseli. V 53. minutě přišlo kontroverzní rozhodnutí zápasu. Kalenda převzal v ofsajdu zavánějící situaci míč po odkopu a sólo zakončil gólem. „Ofsajd to nebyl, protože jim zůstal viset na kraji obránce a Kalenda vybíhal z vlastní půlky,“ popsal gólový moment kouč Nespek Petr Novotný na což měl samozřejmě trenér Chotýšan Ivan Suchomel jiný názor: „Tři hráči se pěšky vraceli od naší brány za našimi obránci, jeden se poté co přilétl míč otočil, běžel sám na bránu a dal gól. Věřím stoperu Radkovi Bejblovi, který když řekne ven, tak je poslední a za ním nikdo nezůstává a nemyslím si, že to bylo jinak.“

Vzápětí rozhozené Chotýšany podržel Keseli po střele T. Rosenvalda a volnému Maršounovi po trestném kopu odskočil míč od nohy. Hosté se poté začali více tlačit za vyrovnáním, a také v 70. minutě dopravili míč po trestném kopu a hlavičce Kamarýta do branky, ale asistent rozhodčího jim zvednutým praporkem zkazil radost. To dopálilo trenéra Suchomela a byl vykázán z lavičky. „Těžko můžu ze své pozice z lavičky posoudit, jestli ofsajd byl nebo ne. Nicméně jsem viděl, že pomezní rozhodčí zvedl praporek, až když vlétl míč do sítě,“ zlobil se Suchomel.

V následujících minutách Kalenda ztroskotal na Keselim a na druhé straně Khandlova hlavička skončila po rohu na boční síti. V závěru se situace na hřišti vyostřila ještě více, když za „kecy“ kapitána hostů Bejbla nařídil rozhodčí Vočka nepřímý kop v šestnáctce Chotýšan. Stoper dostal žlutou kartu a než se rozehrálo inkasoval druhou a následovalo vyloučení. Trestný kop poslal Pavlík do zdi, aby za chvíli byl sprostě sestřelen flustrovaným Průchou, který místo červené karty dostal pouze žlutou. „Kdyby měl rozhodčí čisté svědomí, tak dostal Průcha oprávněně červenou kartu a vůbec bych s ním nediskutoval. Ale protože ho neměl, tak mu ukázal jen žlutou,“ nedivil by se vyloučení svého hráče Suchomel.

Ihned se strhla mela, kterou museli uklidňovat všichni rozhodčí. Následně zápas hlavní ukončil.

„Chtěli jsme utkání zvládnout, body máme, ale výkon nebyl ideální. Klukům můžu jen poděkovat za bojovnost. V zápase byly velké emoce, ale myslím si, že neoprávněné,“ dodal po zápase kouč Nespek.

Trenér Chotýšan byl po zápase rozzuřený. „Hodnotit není co. Byl to klasický zápas v Nespekách, kdy se všichni před utkáním spolu kamarádí, potřesete si s každým rukou, se všemi se znáte a dopadnete stejně jako minulý rok, kdy vás zaříznou jako podsvinče. Zápasu by slušela remíza, ale bohužel dopadl jinak.“

Branka: 53. Kalenda. Rozhodčí: Vočka. ŽK: Párys, Maršoun, Kadeřábek – Bejbl 2, Hanuš, Průcha, Kamarýt, Granát. ČK: 88. Bejbl (Ch). Diváci: 80. Poločas: 0:0.

Nespeky: Králíček – M. Rosenvald (46. Kadeřábek), Nachtman, Pavlík, Myslivec – Párys, Burian, T. Rosenvald, Kalenda – Maršoun (87. Čáp), Kadlec.

Chotýšany: Keseli – Moravec, Bejbl, Khandl, Povolný – Korecký, Kamarýt, Průcha, Junek – Hanuš, M. Granát (46. Hanibal).

Převzato z Benešovského deníku