A-tým: Bohemia Poděbrady – TJ Nespeky 4:4 (1:0), PK 8:7

Foto: Nymburský Deník/Vladimír Malinovský

Poslední srpnovou sobotu sehrálo áčko mistrovské utkání v Poděbradech. První poločas toho moc zajímavého nenabídl, a domácí po první 45 minutách zaslouženě vedli 1:0. Za to druhý poločas, ten už daleko zábavnější. Nespeky nejprve otočily na 1:2, potom jsme vedli 2:3 a v závěru utkání také 3:4. Přesto domácí stihli ještě do konce zápasu vyrovnat a rozhodovaly penalty. Vítěze určila až 9.série a bod navíc zůstal v Poděbradech.

 

Upřímně řečeno, první poločas v podání Nespek tak trošku nudil. Za prvních 45 minut jsme si dokázali vypracovat pouze jedinou hezkou akci, kterou jsme navíc trestuhodně zahodili. Ale pojďme od začátku. Od úvodních minut měli herní převahu domácí, kteří se výrazně častěji dostávali do šancí, ale pravda je, že většina z nich moc nebezpečná nebyla. V 9.min zahrával soupeř volný přímý kop, a střílený centr na zadní tyč s lehkou tečí jednoho z hráčů skončil v brance – 1:0. Další dvě velké šance byly k vidění ve 26., resp. ve 27. minutě. Nejprve to byla naše příležitost. Celá akce byla velmi rychlá a přímočará. Rozehrávku od gólmana si převzal „nahoru“ Lukáš Maršoun, kolmou přihrávkou našel na hrotu Mílu Klauze, který posunul míč do strany na Kučabu, ale ten bohužel ve vyložené šanci selhal a mezi tři tyče se netrefil. O minutu později mohl skórovat soupeř. Domácí hráč se prosadil po své levé straně a stříleným centrem na zadní tyč připravil velkou šanci pro svého spoluhráče, ale toho vychytal náš gólman, který vyrazil míč na roh. První poločas tak skončil vítězstvím domácích 1:0.

Druhý poločas už byl daleko zajímavější a to především proto, že v něm padlo hned sedm gólů a navíc se v závěru kopaly penalty. Hru Nespek oživil střídající Fimbar Iheanacho, který nešetří krokem a do naší hry vnesl chybějící pohyb. Přesto se obraz hry výrazně nezměnil a daleko více šancí měl náš soupeř. Nespeky byly ale nesmírně produktivní a doslova každou svou šanci proměnily a dlouho to vypadalo, že si z Poděbrad dokonce odvezeme všechny tři body. Domácí měli tři velké šance hned v úvodu druhé půle, ale ani jednu neproměnili. Všechny tři šance přišly ze soupeřovy pravé strany, ale dva centry byly zakončeny střelou těsně vedle, a jednom případě to byla rozehraná standardní situace, kterou náš gólman vyrazil na roh. Naše příležitosti přišly až po hodině hry. Petlička se parádně prosadil v souboji jeden na jednoho a přesným centrem našel před brankou Kubu Bredlera, který z blízka vyrovnal na 1:1. O čtyři minuty později jsme výsledek dokonce otočili. Opět v tom měl prsty Petlička, který servíroval nebezpečný míč před branku a Klauzovu střelu dorazil Kučaba – 1:2. Ovšem uplynulo jen pár desítek vteřin a hlavní rozhodčí posoudil souboj v našem pokutovém území jako nedovolený a nařídil proti nám penaltu. Tu proměnil domácí Peterka a bylo to 2:2. Čtvrthodiny před koncem byl za svou aktivitu odměněn i Fimba, který z dorážky hlavou vrátil našemu týmu vedení 2:3. Na další vzrušující moment jsme nemuseli dlouho čekat, o tři minuty později byl u půlící čáry faulován náš hráč, rozhodčí nám ponechal výhodu, ale finální přihrávku zachytil domácí obránce a z rychlého protiútoku vyrovnal na 3:3. V závěrečných deseti minutách měli šance především domácí a byly to pořádné tutovky, přesto se skóre měnilo opět v náš prospěch. V 81.min jsme kopali roh, a Večera hlavou upravil na 3:4. Pět minut před koncem Poděbrady vyrovnaly a dokonce sahaly po vítězství za tři body, ale tíženou branku už nepřidaly. O vítězi tak rozhodovaly pokutové kopy.

Penaltový rozstřel je vždy divácky zajímavý a tentokrát tomu nebylo jinak. V prvních pěti sériích byli všichni střelci 100% a tak se pokračovalo dál. Šestou sérii začínal domácí Mareš a Drážek mu penaltu chytil. Jenže radost netrvala dlouho, vzhledem k tomu, že se náš gólman dopustil přestupku proti pravidlům, tak rozhodčí nechal penaltu opakovat, druhý pokus už Mareš proměnil. Naprosto totožná situace se opakovala i v podání Nespek. Gólman Poděbrad chytil penaltu Kučabovi, ale i tentokrát se pokutový kop po poradě rozhodčích opakoval. Ten už Kučaba proměnil. V sedmé sérii Poděbrady nedaly a vítězství měl na kopačkách Kuba Bredler, ale ani on nedal a pokračovalo se dál. Rozuzlení přišlo až v 9.sérii za domácí proměnil Uher, naopak na naší straně selhal Adam Konopiský a bod navíc zůstal v Poděbradech.

Utkání hodnotil i trenér Nespek Jarda Tesař: „Odehráli jsme dobré utkání, v první půli to bylo vyrovnané, bohužel my jsme nevyužili největší šanci celého utkání, když Kučaba netrefil prázdnou bránu. O poločase jsme udělali změnu, posílili jsme střed zálohy a posunuli Fimbu dopředu. Myslím, že to prospělo, vytvářeli jsme si šance, které jsme i proměňovali. Bohužel, když jsme otočili z 0:1 na 2:1, tak jsme vedení nikdy neudrželi dlouho. Je škoda, že se nám nepodařilo z některých těch možností odskočit na rozdíl dvou branek, abychom soupeře dostali pod větší tlak. Když jsme v 84.min dali na 4:3, tak jsme to už měli udržet. Je škoda, že se nám to nepodařilo, protože si myslím, že jsme na vítězství měli. V letošní sezóně hrajeme nový systém, který se teprve učíme, a z toho pramení ty chyby, ale já jsem se vstupem do sezóny spokojen. Máme za sebou dva těžké zápasy, zatím jsme neprohráli, máme vítězství a remízu, navíc padá hodně gólů, což je pro lidi určitě zajímavější.“

 

Videosetřih utkání Poděbrady – Nespeky najdete zde: http://static.tvcom.cz/AdvertVOD/Cut/2020/8/31/32808.mp4

Záznam celého utkání najdete zde: http://static.tvcom.cz/AdvertVOD/2020/8/29/189813.mp4

 

Hodnocení utkání očima soupeře najdete na oficiálním webu FK Bohemia Poděbrady, anebo v Nymburském deníku, kde je též fotogalerie pana Vladimíra Malinovského.

 

 

Zápis o utkání najdete zde: