Pavel Drnec oslavil 70 let – Gratulujeme !!!

Ve čtvrtek 28.května 2020 oslavil své kulaté 70.narozeniny dlouholetý funkcionář TJ Sokola Nespeky pan Pavel Drnec. Přání, gratulaci a zejména poděkování za jeho dlouholetou a svědomitou práci mu vyslovilo vedení klubu o poločasové přestávce přátelského utkání s Voticemi. Pavlovi, za jeho přínos pro fotbal, patří jedno obrovské DÍKY!!! Gratulujeme, a přejeme pevné zdraví.

 

Více o životě Pavla Drnce jsme se mohli dočíst v listopadovém vydání časopisu Dnespek, kdy autorem článku byl Pepa Hora.

Se závodním fotbalem Pavel začal coby desetiletý špunt na trávníku mateřského Sokola Nespeky. Jako spousta slavných reprezentačních brankářů (Rudolf Klapka, František Plánička, Petr Čech a jiní) i on zpočátku kariéry nastupoval v poli a na postu útočníka odehrál celou žákovskou kategorii. Vzorem mu byl vytáhlý člen klubu ligových kanonýrů Standa Štrunc, který se naopak z branky časem posunul na hrot ofenzívy. Mezi tři tyče se Pavel poprvé postavil čirou náhodou až jako patnáctiletý, krátce po přechodu do dorosteneckého týmu. Pověst praví, že k úvodnímu mistráku sezony 1965/66 do Dolních Kralovic odcestovali nespečtí dorostenci bez brankáře. Kdo bude chytat? „No přece ten nejmladší!“ rozhodl trenér a neomylně ukázal na Pavla. Vyjukaný elév brankářského řemesla Pavel v prvním poločase inkasoval 4 branky.  O přestávce se nad ním smiloval kamarád Petr Herda. Brankářský svetr si navlékl on a podobně jako Pavel čtyřikrát kapituloval. Tím ovšem paralela mezi oběma spoluhráči končí. Zatímco Petr Herda v Dolních Kralovicích hájil branku naposledy a v dalších letech se stal výraznou osobností na pravém kraji nespecké obrany, Pavel zůstal brankovišti věrný. Sbíral zkušenosti, poctivě trénoval, nekouřil, zápas od zápasu se zlepšoval. Natolik, že byl v 17. letech ostaršen a začal pravidelně nastupovat za první tým mužů v nejvyšší okresní soutěži. Bravurní výkony šikovného mládence v nespecké brance brzy přerostly hranice benešovského okresu. V roce 1970 si Pavla zavolala armáda a na 730 dní se mu domovem stala bájná Větrná hora, přesněji řečeno strahovský Spartakiádní stadion, jehož gigantická písečná plocha byla rozdělena na několik fotbalových hřišť, které k přípravě využívali vojáci sloužící v Dukle Dejvice. Po návratu z vojny v Dukle roku 1972 Pavel opět vyfasoval nespecký dres, navíc od svého otce Josefa převzal sokolskou pokladnu, o kterou se svědomitě stará do současnosti.

O prvotřídní služby mrštného gólmana byl značný zájem. Nabídky z vyšších soutěží a větších klubů mohl přehazovat vidlemi, členové výboru Sokola se právem obávali, že svůj klenot v Nespekách dlouho neudrží. Jejich obavy se naplnily v roce 1973, kdy Pavel podepsal přestupní lístky do Benešova.  U Konopiště vytvořil s Jardou Dvořákem, zvaným Prášek, spolehlivou brankářskou dvojici. Ambiciózní mužstvo ČSAD Benešov hrálo krajský přebor a po boku známých internacionálů Vacenovského, Brumovského, Čadka, Jelínka či Tennera se prosazovali zejména ostrostřelci Bartoš a Křivka. Nejeden fotbalista z tohoto kádru stál na jaře 1977 u postupu Benešova do 2.ligy, ovšem už bez Pavla, který v roce 1975 přestoupil do Čerčan. Zde na pozici „jedničky“ vydržel neuvěřitelných 10 sezon! Branku Slavoje v krajském přeboru nedobrovolně opustil vinou těžkého zranění až na Apríla 1984, kdy mu v utkání s Jiskrou Kolín spoluhráč nešťastně zlomil obě kosti pod kolenem levé nohy. Následoval rok bez fotbalu – šest měsíců sádra, dalšího půl roku rehabilitace.

Po roční nedobrovolné pauze způsobené komplikovanou frakturou se Pavel na jaře 1985 vrátil do Nespek, aby klubu z rodné obce vydatně pomohl k historickému postupu do krajské soutěže. Pod taktovkou trenéra Bartouška se o mimořádný úspěch dále přičinili například bouřlivák Jarda Basl, Pavlův vysvoboditel z Dolních Kralovic Petr Herda, výborný fotbalista a ještě lepší nohejbalista Milan Kačírek, hráč obou pražských „S“ Karel Nachtman, „keksák“ Honza Kouba, exklokan Venca Knížek, srdcař z Potočin Míla Maršíček, nejznámější nespecký odchovanec Zdeněk Pupp a další.  Brankářské rukavice pověsil Pavel na hřebík definitivně ve 37. letech a plně se věnoval práci hospodáře TJ Sokol Nespeky. Tuto funkci, jak stojí výše, vykonává nepřetržitě od roku 1972, tedy úctyhodných 47 let! Několik sezon současně pracoval i jako správce hřiště a trenér mládeže.  Fotbal je Pavlova druhá rodina. Vedle hráčské a funkcionářské kariéry v Sokole Nespeky ještě od svých 25. let aktivně působí jako rozhodčí na OFS Benešov. Též je členem sportovně technické komise (STK) OFS Benešov.

Od roku 1987, kdy byl zvolen předsedou TJ Sokol Nespeky Jaroslav Myslivec, zavedl výbor TJ pravidelná pondělní zasedání v místním hostinci Na staré hospodě. Pavel, jakožto pečlivý hospodář, ani jedno zasedání nevynechal. A protože během jednání vypije 2 až 3 piva (celkem 32 let, 1.665 týdnů), bylo vypočteno, že na klubových schůzích zdolal k dnešnímu dni cca. 4.162 sklenic benešovské desítky, neboli téměř 42 sudů zlatavého moku!

Josef Hora

více foto najdete zde: