B-tým: TJ Nespeky B – Sokol Mezno 1:4 (0:3)

Béčko doma náročné diváky neuspokojilo. Dostalo čtyřku. Po třech porážkách ve třech přípravných zápasech se soupeři z nižších soutěží čekalo naše béčko první mistrovské utkání a hned na domácím pažitu. I když o pažitu by se dalo polemizovat, protože nespecké hřiště je doslova v katastrofálním stavu. A podobně dopadl i celý zápas béčka s Meznem. První podzimní kolo na malém mezenském hřišti přineslo urputný souboj, kdy jsme ve druhém poločase po přesunech v sestavě otočili vývoj v náš prospěch zejména díky výkonu Hamajdy. Ten však toho letos za B tým mnoho nenahraje, a tak jsme v prvním jarním zápase vsadili především na zkušenost.

Co to znamená, vám ukážeme v následující větě. Zatímco průměrný věk základní sestavy Mezna byl 23,5 roku, průměrný věk našeho B týmu byl 33,9 let. A to chtě nechtě musí být v průběhu hry znát.

Během prvních dvaceti minut tomu tak ale nebylo. Hra byla vyrovnaná a věřili jsme, že na domácím a oproti mezenskému mnohem většímu hřišti se dostaneme ke kombinační hře. Jenže to naše domácí hřiště, které před rokem prošlo výměnou, se za zimu stalo plesnivým oraništěm a kombinačnímu fotbalu rozhodně nepomáhalo. Ono když vám míč nečekaně místo na kotník skočí na koleno, tak spoluhráči nepošlete přihrávku do vyložené šance, ale hledáte míč v zahradě u Deylů za brankou.

Těch prvních vyrovnaných dvacet minut ukončil sebevědomý beckenbauerovský výjezd Pavla Rubliče ml., kdy přišel v první třetině hřiště o míč a soupeř využil brejk dva na jednoho vstřelením první branky zápasu. Nutno podotknout, že hostující hráč Pavla Rubliče ml. zjevně fauloval a rozhodčí v tuto chvíli zaváhal a dal zápasu jiný směr, než jsme si všichni představovali.

Naše další akce sice nepostrádali snahu, ale postrádali kloudnou finální přihrávku, nebo jsme se vždy rozhodli pro špatné řešení. A protože mladší, důraznější a fyzicky vybavenější hosté vyhrávali souboje, dostali se po brejku v 35. minutě k dorážce střely, kterou sice Židlík vyrazil, ale na dorážku už byl krátký.

A v tento čas se zápas lámal. Jak všichni víme, psychika tvoří 70 % výkonu, a to se projevilo. Už od přípravných zápasů nedokážeme uhrát jednoduché míče u našeho vápna a tím dostáváme soupeře do tlaku. Tím spíš, když jsme v 44. minutě po sérii nepřesných odkopů ztratili míč u vlastního vápna a po průniku hostujícího hráče a zpětné přihrávce inkasovali třetí hřebíček do rakve. A pak nastal konec prvního poločasu.

I když jsme do druhého poločasu chtěli vstoupit jako do nového zápasu, tak soupeř z Mezna byl nad naše fyzické síly. Sice jsme se snažili více tlačit do útoku a využívat naše dvě věže v podobě Sosnovec – Vojkůvka, ale i tak nás hosté přehrávali tím, čím dnes Slavie dominuje v lize – atletičností. I proto jsme v 55. dostali čtvrtou branku, kdy po akci po pravé straně na jeden dotek hosté dostali míč až před branku, kde pohodlně zakončil Mazour.

Leckdo by řekl, že v tu chvíli je do konce 35 minut a nespeckému týmu hrozil debakl, ale buďto jsme začali trochu hrát, nebo mezenští přestali běhat. Nám se podařilo získat půdu pod nohama a využít Vojkůvku v útoku pro standartky. I proto jsme po dobře zahraném rohu vstřelili do dorážce první branku, kterou vsítil kanonýr Sosnovec. Do konce zápasu se stav nezměnil. I tak ale měli hosté na kopačkách více nebezpečných šancích.

Důvodů, proč náš B tým prohrál první jarní zápas, je hned několik. Kromě průměrného věku základní sestavy je to tréninková morálka, která neodpovídá okresnímu přeboru. Druhým důvodem je stav hřiště. ¨

Dovolte mi kacířskou otázku. Jak může být rok zbrusu nové hřiště v takovém stavu, kde plíseň a uhnilý trávník překáží jakékoliv kombinaci? Proč je hřiště tak tvrdé?

Soupeř z Mezna byl lepší ve všech atributech fotbalu – fyzická kondice, rychlost, důraz a pohyb a gratulujeme mu k zaslouženému vítězství.

Branka Nespek: Sosnovec

Sestava: Židlík : Rublič st., Bejbl, Rublič ml., Rublič L. – Kouřimský (65. Pavlík), Presl, Pohořelý (c), Vrkoslav (46. Kadeřábek) – Vovkůvka, Sosnovec (83. Šimek)

Více foto ze zápasu najdete zde: https://eu.zonerama.com/rublic/Album/8265412

 

Zápis o utkání najdete zde: