A-tým: TJ Nespeky – FC Vysočina Jihlava 1:6 (0:3)

V úterý 29.srpna jsme si v Nespekách užili svátek fotbalu, a to se vším všudy. Snad jen krom počasí, které mohlo být v předešlých dnech o trošku příznivější, tak vše ostatní vyšlo na jedničku. Všichni, co do Nespek zavítali, tak si zápas náležitě užili. Divácká kulisa byla úžasná, ani nepamatuji, zdali bylo někdy v Nespekách na fotbale více diváků. Naši hráči předvedli velmi sympatický, fyzicky náročný fotbal, mnohdy na hranici svých možností, a i když jsme v zápase prohráli, tak si hráči zaslouží za předvedený výkon velké uznání a pochvalu.

Samotný zápas 2.kola MOL Cupu byl nevšedním zážitkem i pro naši fotbalovou mládež. Tři desítky dětí z kategorie přípravek doprovodili hráče k úvodnímu nástupu, a o poločasové přestávce si zahráli svůj vlastní mini zápas. Další dvě desítky dětí z žákovské kategorie, pomohli s organizací a podáváním míčů, a řada dalších se přišla jen podívat.

Samotný zápas žádné překvapení nepřinesl. Profesionální tým z Jihlavy měl utkání plně pod kontrolou a žádnou senzaci nedopustil. Na druhou stranu nás může mrzet, že zejména v prvním poločase jsme obdrželi několik gólů, kterým se rozhodně dalo předejít. Současně jsme si v zápase vytvořili i několik šancí, některé by snesly i přívlastek „tutových“, ale proměnit se nám podařilo pouze jednu. V 51.min snížil na 1:3 Martin Turek.

I tak ale můžeme hodnotit naše vystoupení v letošním ročníku MOL Cupu 2023/24 jako velmi úspěšné a povedené. Děkujeme všem, kteří se o to zasloužili.

Více foto ze zápasu najdete zde:  https://eu.zonerama.com/rublic/Album/10291363

 

Video sestřih utkání najdete zde: http://static.tvcom.cz/AdvertVOD/Cut/2023/8/30/43128.mp4

 

Zápis o utkání najdete zde:

Hodnocení utkání viz Benešovský deník: https://benesovsky.denik.cz/fotbal_region/konec-v-poharu-se-cti-nespeky-se-postavily-jihlave-i-za-cenu-sesti-golu-20230829.html

Konec v poháru se ctí. Nespeky se postavily Jihlavě i za cenu šesti gólů.

Na jejich poměry obr z profesionálního fotbalu už byl nad jejich síly. Nespeky se ve 2. kole MOL Cupu postavily favorizované Jihlavě působící ve druhé nejvyšší soutěži, a byť se celek hrající divizi chvíli celku z Vysočiny vyrovnal, tak hosté si zápas pohlídali a s přehledem si došli pro vítězství 6:1. Obec čítající osm stovek obyvatel si ale i tak sportovní svátek užila.

Fotbalisté Nespek si chtěli zahrát proti profesionálům, splnit si sen, změřit síly, což se jim na hřišti i povedlo. V prvním poločase drželi krok dvacet minut, po změně stran rovněž. Na startu druhé půle měli chvilkami i více ze hry. Favorit si ale počkal na své šance, byl trpělivý, a když vycítil slabost, tak vždy několikrát udeřil. V úvodním dějství přišla pasáž desetiminutová pasáž, kdy skórovali hned třikrát.

První půle nás mrzí. Některé věci jsme řešili zbrkle. Nemluvili jsme, což musíme zlepšit. Góly byly za mě zbytečné. V kabině jsme si řekli, že prohráváme 0:3 a že nemáme co ztratit. Trošku jsme se uvolnili a spadla z nás ta tíha. Dostali se do lepší pohody. Srovnali jsme se, byli jsme konkurenceschopní a měli jsme tam dobré věci,“ komentoval za Nespeky útočník Martin Turek.

Kanonýr domácího celku se prosadil i proti Jihlavě. Z kraje druhé půle využil toho, kdy si hosté zahrávali a nekompromisní ranou překonal gólmana Jágrika. Nespeky následně ožily, střídající Máca se prezentoval slibnou skákavou střelou, nicméně hosté si zápas bez problémů pohlídali a i po změně stran si počkali na pasáž, ve který třikrát skórovali. Tři rychlé brejky skončil za Drážkem, který bezmocně lovil míč z brány. „Škoda jich, vyústily z toho, že jsme hru otevřeli,“ mrzelo Turka.

I tak ale zaplněné ochozy, kdy se na zápas s druholigovým favoritem, přišlo podívat 680 diváků, viděly sympatický, bojovný a statečný výkon nespeckých fotbalistů. „Lidí přišlo spoustu. Takhle plné ochozy jsem tady neviděl. Jsme rádi, že jsme se dostali takhle daleko. Výsledek 6:1 vypadá děsivě, zápas jsme si ale užili,“ podotkl Turek.

Domácí amatéři se vyrovnali profesionálům i co se týče kondice. „Fyzička nebyla tak extrémní. Myslím, že jsme vydrželi. Oni ale měli rychlejší reakce na balón, předvídání. Větší agresivitu na míči. S tím člověk nic neudělá,“ poznamenal střelec jediné branky divizního celku. Nespeky se tak mohou plně soustředit na divizi, kde je hned o víkendu čeká duel s Chomutovem.

Branky: 51. Turek – 20. a 83. Tall, 25. Franěk, 30. Tureček, 67. Sládek, 80. Ogiomade.
ŽK: 1:0.
Rozhodčí: Krejsa.
Diváci: 680.

 

 

Hodnocení utkání očima soupeře: viz oficiální klubový web: https://www.fcvysocina.cz/zapas.asp?id=FC-Vysocina-na-pude-diviznich-Nespek-potvrdil-roli-favorita-7875 

FC Vysočina na půdě divizních Nespek potvrdil roli favorita

FC Vysočina na půdě divizních Nespek potvrdil roli favorita. Divizní Nespeky druholigovému favoritovi v MOL Cupu statečně vzdorovaly do 20. minuty, kdy skóre otevřel Mame Tall. Do poločasu Vysočina přidala další branky díky Tomáši Fraňkovi a Miroslavu Turečkovi. Zkraje druhého dějství dokázali domácí snížit, ale další branky už střílela Jihlava. Postupně Martin Sládek, Marvis Ogiomade a znovu Tall upravili na konečných 1:6.

Vysočina na divizní trávník v Nespekách vyběhla v sestavě, která se na všech postech lišila oproti jedenáctce, která v pátek nastoupila k ligovému duelu proti Chrudimi. Premiéru v prvním týmu FCV si odbyl navrátilec z Manchesteru United Ondřej Mastný.

Favorizovaní hosté si od první minuty vynutili územní převahu. Kombinací a účinným presingem Nespeky prakticky nepustili k míči a usadili se na polovině divizního soupeře. Zatímco v 1. kole v Havlíčkově Brodě jihlavský tým poprvé skóroval ve 23. minutě, tak v Nespekách se mu to podařilo o 3 minuty dříve. A střelec byl stejný – Mame Tall, jenž přesně zakončil kombinaci po pravé straně – 0:1. O 6 minut později hosté své vedení zvýšili, když rohový kop dopadl na hlavu precizně zakončujícího Fraňka – 0:2. Chvíli poté mohli domácí snížit na rozdíl jedné branky, ale střídající Kluz svůj postup na gólmana Mastného zakončil střelou vedle. Po půlhodině hry se na levém křídle prosadil aktivní Ogiomade, po jehož akci a následné střele jednoho ze spoluhráčů skončil míč na tyči, ovšem Tureček už měl při dorážce snadnou práci – 0:3. O dvě minuty byl ve velké šanci levý bek Peřina, ale své zakončení poslal přímo do ležícího brankáře Vašáka. Ve 41. minutě Franěk na hranici šestnáctky parádně vypálil z otočky a míč skončil na břevně. V závěru poločasu se Nespeky dočkaly branky a v obci nastala velká sláva, avšak rozhodčí zapískal útočný faul.

Vysočina do druhého poločasu sáhla ke změně na brankářském postu, kdy Mastného vystřídal Jágrik. Hosté pokračovali v kontrole hry, paradoxně však po nedůslednosti v defenzívě inkasovali. Nadšeně hrající Nespeky se brankové odměny dočkaly v 51. minutě, kdy se k míči ve vápně dostal Turek a nekompromisně prostřelil Jágrika – 1:3. Vysočina se poté vrátila ke své ofenzivní převaze, ovšem povzbuzení domácí nevynechali jediné příležitosti ke vstřelení kontaktní trefy. Rozhodně měli míč v držení častěji, než v první pětačtyřicetiminutovce. V 58. minutě Nespeky přečkaly přímý kop v podání Ogiomadeho, který přizvednutý zdí skončil na rohovém kopu. Chvíli poté ze střední vzdálenosti pálil Franěk, ale jeho projektil letěl vysoko nad břevno. Po hodině hry se po pěkné akci domácích musel činit i Jágrik, když střela skončila v jeho rukavicích. Tříbrankové vedení a větší klid Jihlavě vrátil v 67. minutě mladý stoper Sládek, když po centru z pravé strany vyslal halfvolej a ten nakonec doskákal za brankovou čáru – 1:4. V 77. minutě divizní celek vyjel ze své defenzivní ulity a vybojoval si standardní situaci. Příležitost pro Nespeky zakončil Maršoun, nicméně zamířil vedle. V 78. minutě se hosté dočkali páté branky, když se po centru z pravé strany pohotovou střelou ze vzduchu prosadil Ogiomade – 1:5. Vzápětí Nespeky málem přispěchaly s odpovědí. Střídající Máca vyslal křížnou střelu, která ale doskákala vedle branky. Místo toho na druhé straně přišla další gólová radost Vysočiny, o kterou se po rychlé akci postaral urostlý Tall – 1:6. V 85. předvedly Nespeky pohlednou akci, při níž musel zasahovat Jágrik. V dalších minutách už se na skóre nic nezměnilo a Vysočina dokráčela k bezproblémovému postupu do 3. kola MOL Cupu.

Ohlasy trenérů:
Pohárový duel nám zhodnotil asistent trenéra Vojtěch Lampíř: „Jsme spokojení. Od začátku utkání jsme dominovali, byli jsme kvalitní na balónu a troufám si říct, že konečný výsledek odpovídá dění na trávníku. V první půli jsme byli aktivní, což se postupně podepsalo i na skóre utkání. Ve druhém dějství jsme trochu běžecky polevili a soupeř se dostal do dvou šancí, z nichž jednu proměnil. Poté kluci zase zapnuli a přidali jsme další tři branky.

Asistent kouče Oulehly se vyjádřil i ke složení sestavy: „Nesáhli jsme k žádnému střídání krom brankářského postu, protože jsme klukům chtěli zajistit maximální zápasovou minutáž. Těší nás, že se méně využívaní hráči ukázali v dobrém světle a ošidný pohárový duel bez potíží zvládli. Hráli to, co jsme chtěli, precizně drželi strukturu hry a individuálně se předvedli.

 

Branky: 51. Turek – 20. a 82. Tall, 26. Franěk, 30. Tureček, 67. Sládek, 78. Ogiomade
ŽK: 10. Hronek
Rozhodčí: Krejsa – Černoevič, Hádek
Diváci: 680

Nespeky: Vašák (46. Drážek) – Balata (23. Klauz), Bredler (46. Rosenvald), Čaloun (46. Toyin), Hronek, Maršoun, Melichar, Pešta, Petlička, Skalický, Turek (73. Máca).

FC Vysočina: Mastný (46. Jágrik) – Svoboda, Piško, Sládek, Peřina – Vítek, Tureček – Křivánek, Franěk, Ogiomade – Tall. Náhradníci: Tonbul, Křehlík, Chytrý, Farka, Araujo-Wilson, Selnar.