Poříčí – Nespeky

Kalenda zkazil Poříčí oslavy

Poříčí nad Sázavou – V posledním kole fotbalové I. B třídy se hrál největší šlágr na hřišti již jistého vítěze skupiny D, Poříčí nad Sázavou, které v místním derby přivítal v pátečním slavnostním večeru druhé Nespeky. Zápas nakonec ovládli jasně hosté, hlavně díky střelecky disponovanému Michalu Kalendovi, který vsítil všechny tři góly.

POŘÍČÍ N. SÁZ. –  NESPEKY   0:3

Místní derby bylo spojeno s oslavami 660 let od první písemné zmínky o Poříčí a také akcí Ondrášovka a hvězdy, na kterou byli pozváni a následně i provedli čestný výkop ligoví hráči Stanislav Vlček (Slavia Praha), Josef Hušbauer (Sparta Praha), Nicolas Šumský (Bohemians 1905), internacionál Antonín Panenka a operní pěvec Vratislav Kříž.

V samotném zápase byly od začátku lepší Nespeky, dobře kombinovaly, byly důraznější a měly ve svém středu hvězdu utkání Michala Kalendu, který se projevil jako zabiják. Již ve 3. minutě chybovala obrana Poříčí, míč vybojoval Kadeřábek, ihned ho posunul na Kalendu a ten z hranice šestnáctky přeloboval Kumštu. Hosté se tlačili na polovinu domácích, hrozili ze standardních situací a největší šanci na zvýšení náskoku měl Maršoun, ale z malého vápna přestřelil prázdnou branku. Domácí se do vážnější akce nedostali, Králíček se musel jen trochu zapotit po úniku a střely M. Říhy z úhlu.

To na druhé straně v 37. minutě vyhrál osobní souboj Párys, centrem našel Kalendu a ten se z malého vápna podruhé nemýlil.
Po přestávce domácí sice přidali na tempu a snažili se o snížení, vypracovali si standardní situace, které hosté i s pomocí Králíčka ubránili, když největším nebezpečím byla hlavička Šimáčka těsně vedle. Hosté kontrovali hru a v závěru zápasu uzavřel Kalenda, po zpětné přihrávce Maršouna, z malého vápna hattrick.

Nespeky tak sice vyhrály obě místní derby s Poříčím, jak na podzim, tak na jaře, ale v konečné tabulce měly na druhém místě o šest bodů méně než Poříčí.

Petr Čermák, trenér Poříčí nad Sázavou: „Soupeř vyhrál zaslouženě, protože měl větší vůli po vítězství a já mu můžu jen pogratulovat. Z výkonu svého mužstva jsem zklamán. I přes dvě poslední porážky, jsme si myslím, první místo v soutěži zasloužili, protože jsme měli nejstabilnější formu na jaře, i když jsme měli v některých zápasech i štěstí. Vždyť jsme po podzimu jsme na prvním místě stejně bodů jako Nespeky a dvě kola před koncem sezony měli dvanáct bodů náskoku. Když jsem přišel do Poříčí, slyšel jsem, že jaro stojí vždy za „pytel“ a jsem rád, že se nám to teď podařilo zlomit, za což klukům děkuju. Jako trenér bych chtěl postoupit, ale musí většina hráčů trénovat a ne jen „staří páni“ a mladí na to budou kašlat. Musí si každý uvědomit, že v I. A třídě se již musí trénovat.“

Petr Novotný, Nespeky: „Do utkání jsme šli s cílem, že potřebujeme uhrát bod a mít jisté druhé místo. Odehráli jsme výborný první poločas, ve kterém jsme dobře kombinovali a dostávali se do gólových šancí a dvě z nich proměnili.Ve druhém poločase bylo důležité, že jsme domácím neumožnili snížit a přečkali pár nebezpečných situací, většinou po rohových kopech. Až když jsme dali na 3:0, tak jsem věděl, že je hotovo a povezeme od lídra z Poříčí tři body. Vítězství je naprosto zasloužené. Byli jsme fotbalovější, bojovnější a měli daleko větší chuť po vítězství. Cením si , že jsme dokázali v posledních dvou kolech porazit dvě velice kvalitní mužstva. V  utkání chválím celé mužstvo. Pokud bych hodnotil jednotlivce, tak by byl komentář hodně dlouhý, ale jednoho hráče musím vyzdvihnout, a to Michala Kalendu, kterého závěr jara zastihl v životní formě, kterou korunoval hattrickem. Poříčí gratuluji k zaslouženému vítězství v této skupině. Bylo mým oblíbeným soupeřem, s kterým jsme během čtyř let sedmkrát vyhráli a pouze jednou prohráli. V Nespekách jsme přesně po dvaceti letech skončili na druhém místě, což považuji za velký úspěch. Derby v krásném prostředí a před početnou návštěvou bylo po čtyřech sezonách mým posledním. Děkuji všem hráčům, vedení klubu a fanouškům. Byla pro mne čest Nespeky trénovat.“

Branky: 3., 37. a 83. Kalenda. Rozhodčí: Garaja. ŽK: 2:3. Diváci: 200. Poločas: 0:2.

Poříčí nad Sázavou: Kumšta – J. Stibůrek, Šrom (75. Breburda), Kyselka, Vojta – J. Pohorský, Borovec (60. Bouška), M. Říha, Pavlečko (46. M. Stibůrek) – Šimáček, Kupša.

Nespeky: Králíček – Párys, Nachtman, Pavlík, Cháb – Kadeřábek (55. T. Rosenvald), K. Kulhavý, Burian,  Myslivec (80. Sisel) – Kalenda (88. V. Kulhavý), Maršoun.

Převzato z Benešovského deníku