Rozhovor s trenérem Petrem Novotným

Cesta za postupem bude trnitá, říká Novotný

Nespeky – Jen horší skóre připravilo Sokol Nespeky ve fotbalové I. B třídě, skupiny D, o pozici podzimního lídra. „Máme nejvyšší počet plusových bodů, takže v Nespekách panuje s druhým místem spokojenost,“ říká trenér Petr Novotný.

 

Před začátkem sezony jste říkal, že by jste chtěl hrát na špičce tabulky. To se Vám splnilo, když jste na druhém místě se stejným počtem bodů jako první Poříčí, které jste v posledním zápase porazili. To Vás musí těšit.

Samozřejmě jsem s umístěním spokojen. Jsme na druhém místě se stejným počtem bodů, jako Poříčí. Navíc mě těší, že máme nejvyšší počet plusových bodů v tabulce pravdy. Před začátkem jsem chtěl hrát v popředí s cílem získat po podzimu dvacet pět bodů. Nakonec jsme získali o tři více, takže v Nespekách vládne spokojenost.

Našel jste něco negativního na výkonech mužstva nebo šlapalo, jak jste chtěl?

Určitě se najdou i negativa. Mužstvo se kvůli marodce doplňovalo v průběhu podzimu a sestava se neustále měnila. Těsně před začátkem soutěže se zranil dlouhodobě Honza Cháb a v průběhu podzimu musel přerušit svoji sportovní činnost ze zdravotních důvodů Milan Rosenvald. 
Vše vyvrcholilo, když jsme jeli do Chocerad a já jsem v poledne nevěděl, jestli nás bude vůbec jedenáct. Sestava se ustálila v sedmém kole a kromě výpadku v Sázavě jsme šli výkonnostně nahoru.

V podzimu tedy převažovala pozitiva.

Chválím kluky za to, jak podzim zvládli, semkla se parta, která je v Nespekách velice dobrá. Příchodem nových kluků se ještě více utužila. Fotbal na této úrovni je hlavně o partě. Ještě chci poděkovat správci Milanu Hubičkovi za skvěle připravené hřiště po dobu celé sezony.

Před začátkem nebo během podzimu jste posílili řady zkušenými hráči jako Matěj Doubek, Jiří Maršoun, Kamil Kulhavý, Pavel Sisel a Jan Truhelka. Angažování se asi vyplatilo nebo máte jiný názor?

Určitě se to vyplatilo. Jirku Maršouna a Matěje Doubka jsme získali ještě před sezónou. Jirka nám na hřišti hodně pomohl svými zkušenostmi a jsem rád, že ho v mužstvu mám. Matěj Doubek se zranil hned v prvním kole v Jesenici. Na hřiště se vrátil na domácí utkání s Teplýšovicemi, které v podstatě rozhodl. V dalším utkání v Sedlci si obnovil zranění a čtyři zápasy chyběl. V podstatě nám odehrál jen přes polovinu zápasů. Jeho výkony hodnotím pozitivně jen je škoda, že ho brzdilo zranění. 
Před utkáním v Choceradech jsme získali Honzu Truhelku, ale bohužel si v utkání natáhl sval. Ještě odehrál poločas v následujícím utkání a tím bohužel na podzim ze zdravotních důvodů skončil. Před utkáním ve Zbraslavicích jsme získali Kamila Kulhavého a Pavla Sisla. O Kamila jsem měl zájem již několikrát, a tak jsem rád, že se to nakonec podařilo. Zkvalitnil nám rozehrávku, umí strhnout ostatní hráče, je to osobnost nejen na hřišti, ale i v kabině. S Pavlem Sislem jsem také velice spokojený. Nehrál na svém tradičním postu, ale na kraji zálohy, s čímž si poradil velice dobře.

Na které hráče jste se mohl spolehnout, na druhou stranu, od kterých jste čekal více?

Podzim hodnotím jako kolektivní výsledek celého mužstva. Nechci hodnotit jednotlivce za výkony v průběhu podzimu. Každý z kluků, kteří nastoupili do utkání, přispěli k umístění, na kterém se nacházíme. Chtěl bych zmínit, že někteří kluci nehráli v zápasech na svých tradičních postech, ale své úkoly si plnili velice dobře. Pro mě je v podstatě objevem podzimu Martin Burian na postu středního obránce. Michal Kalenda zahrál také velice dobře na levé straně zálohy. Totéž platí o Mirkovi Pavlíkovi na levé straně obrany.

Jaké výhry si nejvíce ceníte?

Cením si všech vítězství, kterých jsme dosáhli. Po dvou letech jsme dokázali porazit v prvním kole na jejím hřišti Jesenici. Ve snu by mě nenapadlo, že toto mužstvo skončí po podzimu na posledním místě. Ve druhém kole doma jsme v divokém utkání porazili Kondrac, kdy jednička v brance Petr Králíček byl na dovolené. Do brány nastoupil náš správce hřiště Milan Hubička, který se do poločasu zranil a zápas musel dochytat nedoléčený Honza Hýbek.
Poprvé se nám podařilo co Nespeky trénuji porazit Teplýšovice. Porazili jsme nováčka ze Zdislavic po výkonu, který nebyl moc dobrý. Hostující trenér náš výkon kritizoval, ale pro mě to bylo motivací do dalšího utkání ve Voticích, kde jsme předvedli výborný taktický výkon a odvezli tři body. Naše série se poté ještě prodloužila doma s Tupadly a venku v Bílém Podolí. 
Nejcennější vítězství bylo pro mě, tak jako vždy s Poříčím, s kterým jsou pro mě zápasy mě opravdovým derby. Tentokrát s krásnou kulisou a na I. B třídu s velkým počtem příznivců na obou stranách. Jsem rád, že jsme dokázali zvítězit a udělat radost našim fanouškům.

Snažíte se hrát ofenzivně, ale na to, že jste na druhém místě jste nastříleli jen 28 branek, což vás řadí na šestou příčku mezi mužstvy. Budete na koncovce přes zimu pracovat nebo to necháte na jaro osudu, když máte tolik zkušených hráčů v týmu?

S koncovkou máme problémy dlouhodobě. Proto jsem hodně stál o Doubka, který je typickým koncovým hráčem. Jak už jsem zmínil, tak polovinu zápasů byl na marodce. Míra Kadlec mi chyběl ke konci podzimu z pracovních důvodů. Pozitivní je, že máme aktivní skóre, ale musíme na koncovce přes zimu zapracovat. 
Ještě je pozitivní, že máme v mužstvu dobré exekutory standardních situací, kteří dokážou občas nahradit hrotové útočníky v důležitých situacích v utkáních. V zimní přípravě bude prostor i k zlepšení defenzivní činnosti. Obrana nefungovala špatně, ale na můj vkus tam byly občas okénka, při kterých nás držel nad vodou velice dobrý, po celý podzim, brankář Petr Králíček.

Jste blízko postupové šance, budete jí chtít na jaře využít nebo to necháte osudu?

Cíl zůstává stejný jako před začátkem sezony. Chceme hrát v popředí tabulky. Těch faktorů, abychom mohli pomýšlet na vítězství v této těžké skupině je několik. Udržet současný kádr a o dva hráče se posílit. Udržet si dobrou formu v průběhu jara a nemít velké výkyvy. Pokud se nám to podaří, tak by to byl pro fotbal v Nespekách historický úspěch, ale cesta k postupu bude hodně trnitá, tak uvidíme, jak se nám bude dařit. Určitě bych si přál být ve hře co nejdéle a to samé bych přál sousedům z Poříčí, protože v posledním kole v Poříčí by bylo pravděpodobně vyprodáno.

Budou změny v kádru nebo zůstane mužstvo na jaro pohromadě?

Rád bych, aby kádr zůstal pohromadě a posílil se na dvou postech. Jsem domluvený s jedním hráčem z Pražského přeboru, který půjde s námi do přípravy. O dalších dvou hráčích se jedná.

Kdy začínáte zimní přípravu a jak bude vypadat?

Zimní přípravu začínáme 7. února. V prvním týdnu budeme trénovat v Nespekách. V dalších dvou týdnech se přesuneme na umělou trávu na Šeberov. Na přelomu února a března se vrátíme opět do Nespek. Poté se vydáme na soustředění na Pomezní boudy, kde budeme využívat halu společně s umělou trávou. Po soustředění se definitivně vrátíme do domácího prostředí a budeme ladit formu na jarní část soutěže.
Přátelská utkání začínáme 12. února na Šeberově s domácím mužstvem,18. února hrajeme ve Strašnicích s PSK Union, 25. února na Vyšehradě s Kostelcem u Křížků, 4. března v Benešově s místním béčkem a 17. března generálku se Struhařovem.