A-tým: Kondiční soustředění v Krkonoších


A-tým Sokola Nespeky absolvuje v závěru ledna kondiční soustředění v Krkonoších. Ideální podmínky k trénování, posilování, ale i regeneraci jim opět nabízí zázemí horské Boudy Malá Úpa. Krátký komentář k právě probíhající přípravě nám zprostředkoval Pepa Hora

Nikoli v New Yorku mezi mrakodrapy, nýbrž v Krkonoších mezi horskými velikány Sněžkou (1602m) a Svorovou horou (1411m) zřídili fotbalisté nespeckého Sokola svůj základní výcvikový tábor.
Není žádným tajemstvím, že Jarda Tesař, coby letitý praktik a kouč ze staré školy, ctí osvědčenou zásadu, že fotbalista v zimní přípravě patří do hor, ne na pláž. Nikoho v Nespekách tedy nepřekvapilo, že jsme koncem ledna necestovali do Turecka, Španělska či Portugalska, ale nabrali jsme kurs sever, směr Horní Malá Úpa v okrese Trutnov, jen pár kroků od polské hranice.
Během neformálního posezení nad sklenicí plzeňského ležáku v tamním stylovém hostinci Zátiší mě respektovaný trenér „Tesák“ nechal nahlédnout do tajů své, dovolím si napsat že michelinské, kuchyně. Nejvíce mne ohromilo Jardovo přesvědčení, že k jízdě na běžkách dokáže donutit úplně každého fotbalistu, lhostejno zda se jedná o Ronalda, Messiho či sparťana Kangu, původem z Gabonu. Ostatně i africká Nigerie má nyní, v osobě Fimby, jednoho zdatného vyznavače bílé stopy…

Dlužno podotknout, že lokalitu pro kondiční soustředění zvolil Jarda naprosto neomylně – Horní Malá Úpa je totiž nejvýše položenou obcí v Čechách, a to plných 1041 metrů nad hladinou moře! Ve stejnojmenné honosné boudě je k dispozici perfektně vybavená posilovna, relaxační bazén, panoramatická sauna, vířivka a zejména Kneippův chodník. Hned za ubikací se nachází krytá sportovní hala a ledová plocha s hokejovým hrazením a umělým osvětlením. Pouze několik desítek metrů jsou vzdáleny pečlivě udržované běžkařské (a v našem případě i běžecké) tratě.
Šéftrenér se svým štábem (kustod Hubička a pomocník Maršíček) sestavil mužstvu pestrý, současně však velice náročný, třífázový program. V 9:30 startovala úvodní tréninková fáze v podobě vytrvalostního běhu, kdy hráči zdolali v náročném terénu a v „Himalájském“ počasí cca. 10.kilometrovou porci. Po obědě a krátkém odpočinku následovala od 14:30 druhá fáze, ony populární běžky a na nich zhruba 15.kilometrová štreka. Na 18:00 byla připravena večeře, po které přišla na řadu závěrečná jednotka v posilovně. Celodenní režim vyvrcholil večerní návštěvou špičkového wellness centra.
Vedle kvalitního rehabilitačního zázemí a vynikajícího ubytování je na vysoké úrovní též stravování. Zatímco snídaně a hlavní večeře se podávají formou švédských stolů, k obědu je servírováno jednotné menu. Pozdní druhá večeře má podobu room service. Základní zdravotnická péče je zajištěna prostřednictvím plně vybaveného lékařského kufru na pokoji číslo 8, jako nadstandart proti nachlazení je na pětce volně přístupný demižon se slivovicí.
Všichni naši kluci v tvrdé přípravě poctivě pracují a na otázku, copak že to dělali v zimě, dají jaru na hřišti pádnou odpověď!


zde jsou naši borci ubytováni


trenér Jarda Tesař kontroluje tepovou frekvenci svých svěřenců


je nezbytné řádně doplňovat tekutiny, jako „Fimba“


třetí tréninková fáze se odehrává v posilovně


realizační tým – trenérský štáb


krátké video z tréninku


dle výrazu ve tvářích bych soudil, že mají teprve před „výletem“ na běžkách


tady je máme – borci TJ Sokola Nespeky

Více foto ze soustředění najdete zde: